Skip to main content

Tudd meg a lakossági ügyfelek jogosultságait

Lakossági ügyfelek

Törvényhozási intézkedések a 27/2022 számú sürgősségi rendelet alapján, későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel, beleértve a 357/2022. számú törvényt, melyek 2023. január 1. és 2025. március 31. közötti időszakban alkalmazandóak.

Villamos energia

A havi fogyasztásodtól függően a következő plafonált végső fogyasztói árban részesülsz (ÁFA-val együtt):

 • 100.01 és 255 kWh kWh közötti havi fogyasztás esetén maximum 0,80 lej/kWh;
 •  255 kWh és 300 kWh közötti havi fogyasztás esetén maximum 1,3 lej/kWh;
 •  300 kWh feletti havi fogyasztás esetén maximum 1,3 lej/kWh;
 •  legfeljebb 0,68 lej/kWh a következő esetekben:
  a) olyan háztartási ügyfelek, akiknek a havi fogyasztása 0 és 100 kWh között van;
  b) olyan háztartási ügyfelek, akiknek a fogyasztási helyén olyan személyek laknak, akik hálózatról működtetett orvosi eszközöket, készülékeket vagy berendezéseket használnak;
  c) olyan háztartási ügyfelek, akiknek legalább 3, legfeljebb 18 éves gyermeket tartanak el, ez a korhatár 26 éves korig hosszabbodik, ha a nagykorú gyermek tanulmányokat folytat;
  d) egyszülős háztartási ügyfelek (a meghatározás szerint olyan család, amely egyetlen személyből és a vele egy háztartásban élő, általa eltartott gyermekekből áll), akiknek a háztartásában legalább egy, legfeljebb 18 éves eltartott gyermek él, ez a korhatár 26 évre hosszabbodik, ha a nagykorú gyermek tanulmányokat folytat.

❗ FONTOS
1. A „b” pontban említett belföldi ügyfelek esetében a végső számlázott árplafon csak a szakorvos igazolása és a szolgáltatódhoz benyújtott kérvény alapján érvényes. A kérvény innen tölthető le.
2. A „c” és „d” pontban említett belföldi ügyfelek esetében a végső számlázott árplafon csak kérvény és eskü alatt tett nyilatkozat alapján érvényes. A kérvény és a saját felelősségre tett nyilatkozat innen tölthető le. 2023. január hónaptól kezdődően az orvosi igazolás helyett saját felelősségre tett nyilatkozatot is be lehet nyújtani.
3. A „b”, „c” és „d” pontban említett belföldi ügyfelek esetében, akik a fogyasztási helyet bérlőként használják, a bérleti szerződés másolatát is be kell nyújtani.
4.A kérvényt és a nyilatkozatot csak egyszer kell kitölteni. Ön a dokumentumok benyújtásának hónapját követő hónap 1. napjától részesül a maximált végső számlázási árban.

Földgáz

 • 0,31 lej/kWh (ÁFA-val együtt) – Automatikusan a plafonált végső fogyasztási árban részesülsz.

Szükséges dokumentumok:
Saját felelősségre tett nyilatkozat

Orvosi eszközök

Olyan fogyasztó, aki a kezeléseihez szükséges orvosi eszközöket, készülékeket vagy berendezéseket használ.
A nyilatkozat nem helyettesíti a 2021. évi 226. sz. törvényben előírt kötelezettségeket.

Egyszülős családok

Egyedülálló személy, aki legalább egy, legfeljebb 18 éves, illetve 26 évesnél fiatalabb gyermeket tart el és egy háztartásban él vele, amennyiben a nagykorú gyermek tanulmányokat folytat.

Minimum 3 gyerek

Olyan család, amelynek legkevesebb 3, legfeljebb 18 éves, illetve 26 évesnél fiatalabb eltartott gyermeke van, amennyiben a nagykorú gyermekek tanulmányokat folytatnak.