Skip to main content

Rólunk

Az MVM Energy Romania SA. az MVM Csoport tagja.

Leányvállalatunk, az MVM Future Energy Technology Srl. révén, 2011 óta termelünk megújuló villamos energiát. Törpe vízerőműveket működtetünk az Úz-Völgyében, a Vargyas illetve a Madaras patakán. Leányvállalati ügyfélportfóliónk révén többszáz ügyfél részére szolgáltatunk villamos energiát és földgázt.

Telephelyeink

Három vízerőművet működtetünk, ügyfeleinket kolozsvári és csíkszeredai irodáinkból szolgáljuk ki, bárhol az országban.

Úz-völgyi termelési egységünk

1-es befogó tengerszint fölötti magassága: 1 892 m
5-ös, legalacsonyabban elhelyezett turbinaháztengerszint fölötti magassága: 572 m
Beszerelt teljesítmény: 6,8 MW

Termelési egységünk éves villamos energia–termelési átlaga 11.621 MWh, amelynek révén 3.367 tonna / év széndioxid-kibocsátástól óvjuk meg a környezetet. Ezáltal Hargita megye teljes villamos energia-igényének 2,3%-át mi biztosítjuk, ami egy megközelítőleg 6930 lakosú település teljes villamos energia-szükségletét fedezi.

Vargyasi termelési egységünk

Befogó tengerszint fölötti magassága: 1207 m
Turbinaház tengerszint fölötti magassága: 954 m
Szintkülönbség: 253 m
Nyomócsőrendszer hossza: 5160 m
Nyomócsőrendszer átmérője: 600 mm
Turbina típusa: Pelton, Global Hydroenergy Austria
Beszerelt teljesítmény: 1 MW

Termelési egységünk éves villamos energia-termelési átlaga 3.238  MWh, amelynek révén 880 tonna / év széndioxid kibocsátástól óvjuk meg a környezetet. Ezáltal Hargita megye teljes villamos energia-igényének 0,63%-át mi biztosítjuk, ami egy megközelítőleg 1.860 lakosú település teljes villamos energia-szükségletét fedezi.

Madarasi termelési egységeink

Madaras 1

Befogó tengerszint fölötti magassága: 1065 m
Turbinaház tengerszint fölötti magassága: 885 m
Szintkülönbség: 180 m
Nyomócsőrendszer hossza: 2700 m
Nyomócsőrendszer átmérője: 600 mm
Turbina típusa: Pelton, Global Hydroenergy Austria
Beszerelt teljesítmény: 0.66 MW

Termelési egységünk éves villamos energia-termelési átlaga 1.880 MWh, amelynek révén 510 tonna/év széndioxid-kibocsátástól óvjuk meg a környezetet. Ezáltal Hargita megye teljes villamos energia-igényének 0,36%-át mi biztosítjuk, ami egy megközelítőleg 1.110 lakosú település teljes villamos energia-szükségletét fedezi.

Madaras 2

Befogó tengerszint fölötti magassága: 805 m
Turbinaház tengerszint fölötti magassága: 724 m
Szintkülönbség: 81 m
Nyomócsőrendszer hossza: 3100 m
Nyomócsőrendszer átmérője: 900 mm
Turbina típusa: Francis, Global Hydroenergy Austria
Beszerelt teljesítmény: 0.58 MW

Termelési egységünk éves villamos energia-termelési átlaga 1.953 MWh, amelynek révén 531 tonna/év széndioxid-kibocsátástól óvjuk meg a környezetet. Ezáltal Hargita megye teljes villamos energia-igényének 0,38%-át mi biztosítjuk, ami egy megközelítőleg 1.120 lakosú település teljes villamos energia-szükségletét fedezi.

Ügyvitel

Műszaki munkatársaink munkáját csíkszeredai irodánkból támogatjuk, a szolgáltatással és kereskedelemmel kapcsolatos feladatokban pedig a kolozsvári kollegáink tevékenységét igyekszünk segíteni.

A csoportról

Az MVM Csoport

Az MVM Csoport Magyarország második, Közép-Európa negyedik legnagyobb vállalatcsoportja. A regionális szinten is egyre meghatározóbb, 100%-ban állami tulajdonban lévő dinamikus, innovatív energetikai vállalatcsoport a legnagyobb magyarországi energetikai tudásközpont is egyben, amely szakmai felkészültségével nagymértékben hozzájárul Magyarország és Közép-Kelet-Európa ellátásbiztonságához.

A mai MVM Csoport minden idők legösszetettebb MVM-je, hiszen gyakorlatilag mindent felölel, ami az energetikához kapcsolódik: termel, tárol, kereskedik, eloszt, szolgáltat, tervez, épít, szállít, inkubál.

Az MVM Csoportról többet tudhatsz meg itt:
https://mvm.hu/Rolunk/AzMVMCsoportrol/ACegcsoportol

Az MVM

romániai leányvállalatai

Az MVM Energy Romania RT. az MVM Csoport tagja és az MVM Future Energy Technology Kft. egyedüli tulajdonosa. Mint ilyen, legfőbb feladata leányvállalata támogatása. A romániai csoport célja biztonságos, fenntartható energiát termelni és szolgáltatni, illetve új, innovatív üzletágak irányába nyitni.

Vezetőség

MVM Energy Romania Rt.

Felügyelőbizottság

Fritsch László Zoltán

elnök

Nagy Árpád Csaba

alelnök

Dr. Kovács Gabriella Marianna

tag

Dr. Puskás-Tompos András

tag

Varga László

tag

Menedzsment

Demeter Attila

vezérigazgató

Lőrincz Csilla

operatív igazgató

MVM Future Energy Technology KFT.

Reisz Attila

ügyvezető

Tevékenységeink

Villamos energia-
termelés

Villamos energia-
kereskedés

Földgáz-kereskedés

Társadalmi felelősségvállalás

Az MVM Csoport Magyarország második, Közép-Európa tizedik legnagyobb energetikai vállalataként és a legnagyobb energetikai tudásközpontjaként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy társadalmilag is felelős, emberközpontú vállalatcsoportként tevékenykedjen. Más európai országokban működő nagyvállalatokhoz hasonlóan – azt vallja, hogy a gazdasági fejlődés ma már leképezhető a kultúra, a szociális háló, a hazai oktatási és szakmakultúra fejlesztése, az egészséges életmód és a sportkultúra fejlettségi szintjén is.

Az MVM Csoportban sok évtizedes hagyománya van a társadalmi felelősségvállalási vagy más néven Corporate Social Responsibility, azaz CSR tevékenységnek. Támogatja az értékteremtő és megőrző kezdeményezések megvalósulását a sport, a kultúra, a környezetvédelem, az egészségügy, az oktatás és tudomány területén, valamint ugyanígy kiáll karitatív célok mellett is. Elkötelezett a kutatás-fejlesztés, az innováció, a fiatal generációk edukációja, valamint a kiemelkedő tehetségek és teljesítmények támogatása mellett.

Az MVM romániai leányvállalataiként, igyekszünk gazdasági szerepünknek megfelelő helyt állni ezen a területen is. Kiemelten fontosnak tartjuk a helyi közösségek segítését, a helyi kezdeményezések támogatását.

Az MVM Csoport elveinek és kiemelt céljainak megfelelően igyekszünk megtalálni a társadalmi felelősségvállalási programunkhoz leginkább illeszkedő együttműködéseket és partnereket.

A jővő mérnökeivel találkoztunk

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Mechatronika mérnöki szakos végzőseit láttuk vendégül az Úz völgyében működő vízerőművünknél. A látogatás során betekintést nyerhettek a vízerőmű működési folyamataiba, az energiahálózat felépítésébe, valamint szó esett az aktuális energetikai kihívásokról, de természetesen a környezettudatosság és fenntarthatóság is szóba került. Az egyetemisták tanáraik kíséretében tekinthették meg, miként lehet kiaknázni a természet adta lehetőségeket, egy élhető jövő érdekében. 

Az MVM csoport kiemelkedő hangsúlyt fektet az oktatásra, ezért örömmel fogadjuk az ehhez hasonló lehetőségeket, melyek által hozzájárulhatunk a fiatalok ismereteinek bővítéséhez, tájékozottságához. Köszönjük a látogatást!