Skip to main content

Tudd meg a kiszolgáltatott helyzetben levő fogyasztók jogosultságait

Kiszolgáltatott helyzetben lévő felhasználók

Támogathatósági feltételek

Támogathatósági feltételek
Abban az esetben számítasz kiszolgáltatott ügyfélnek, ha az alábbi négy kategória valamelyikébe tartozol*:
1. Jövedelmi okok: olyan család/egyedülálló személy, akinek a havi átlagjövedelme a törvényes határértékeken belül van: 1.386 lej/fő család esetében és 2.053 lej/ egyedülálló személy).
2. Életkori okok: olyan egyedülálló személyek, akik elérték az általános nyugdíjkorhatárt.
3. Egészségügyi okok: olyan mozgáskorlátozottsággal/-sérültséggel élő személyek, akik életben maradásukhoz elektromos készülékekre szorulnak; különleges kommunikációs és információs igényekkel rendelkező személyek, a 2006. évi 448. sz., újraközölt törvény értelmében.
4. Elszigeteltségi okok: olyan családok/egyedülálló személyek, akiknek az otthona a 2001. évi 350. sz. törvény értelmében elszigetelt területeken/informális településeken található.
* a kiszolgáltatott energiafogyasztók szociális védelmi intézkedéseinek létrehozásáról szóló 2021. évi 226. sz. törvény, illetve a villamos energiáról és földgázról szóló 2012. évi 123. sz. törvény értelmében.

Főbb szociális védelmi intézkedések

FŰTÉSTÁMOGATÁS A HIDEG IDŐSZAKBAN

A fűtéstámogatás a 2021. november 1. és 2022. március 31. közötti időszakra nyújtható mind a villamos energiára, mind a földgázra vonatkozóan, a háztartásban használt fűtési rendszertől függően.

ENERGIAPÓTLÉK
Az energiapótlék egy fix összeg, amelyet egész évben nyújtanak, a háztartásban használt energiaellátási forrásoktól függően.

A VÉGSŐ ENERGIAÁR CSÖKKENTÉSE
Az olyan családokra vonatkozik, akik a „Duna-Delta” Bioszféra Rezervátum területén vagy a Nyugati Érchegység egyes településein laknak, akik a villamos energia és a földgáz végső árának 50%-os csökkentésében részesülnek. Az 50%-os kedvezmény a villamos energia végső árkomponensére, a jövedéki adóra, a szabályozott átviteli és elosztási tarifákra, a rendszerszintű szolgáltatásokra, a zöld tanúsítványokra, a magas energiahatékonyságú kapcsolt energiatermeléshez való hozzájárulásra vonatkozik.

ENERGIAKÁRTYA
Az energiaszámlák kifizetése az olyan kiszolgáltatott személyek és családok bizonyos kategóriái számára nyújtott támogatási intézkedés, amelyet a 2022. évi 166. sz., részben vissza nem térítendő külső forrásokból támogatott, a kiszolgáltatott kategóriáknak az energiaárak kompenzálására nyújtott támogatási intézkedések bevezetéséről szóló Sürgősségi Kormányrendelet ír elő. Az energiakártyával a villamos energia, a földgáz, a központi fűtési rendszert működtető termálenergia, a gázpalack, a tűzifa, a fűtőolaj, a pellet és más fűtőanyagok számláit lehet majd kifizetni.