Skip to main content

Milyen lépéseket kell tennem ahhoz, hogy villamos energia szerződést köthessek?

A villamos energia-ellátás igénybevételéhez szerződést kell kötnie egy villamos energia szolgáltatóval. A villamos energia-ellátási szerződések megkötésére irányuló eljárást az MVM FUTURE ENERGY TECHNOLOGY szolgáltató bonyolítja le a kérelmezők/végső fogyasztók és a hálózat üzemeltető/-elosztó között.

Az eljárás szakaszai a következők:
1. A kérelmező/ügyfél szóbeli/írásbeli tájékoztatása a következőkről:
1.1. A villamos energia-ellátási szerződések megkötéséhez szükséges adatok és dokumentumok, vagyis:
· szerződéskötési kérvény – formanyomtatvány
· személyazonossági igazolvány másolata
· a helyiségre vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat – formanyomtatvány
· tájékoztató a személyes adatok feldolgozásáról – formanyomtatvány
· az új fogyasztói helyek esetében, amelyekre még nem kötöttek villamos energia-ellátási szerződést, vagy az olyan fogyasztási helyek esetében, ahol a villamos energia-elosztó hálózatra való csatlakozást megszüntették, szükség van az egységes mérési pont kódjára (POD). Az információt az elosztó szolgáltató által kiállított hálózati csatlakozási bizonyítvány vagy csatlakozási műszaki engedély tartalmazza.

2. A villamos energia-ellátási szerződés megkötése:
A kérelmező/ügyfél által a szerződés megkötéséhez benyújtott dokumentumok ellenőrzése és nyilvántartásba vétele az informatikai rendszerben.
A dokumentumok feldolgozása, a villamos energia-ellátási szerződés összeállítása és kinyomtatása.

2.1. A szerződés és mellékleteinek aláírása a következőképpen történik:
· Személyesen, ha a kérelmező/ügyfél megjelent és kérte a szerződés megkötését a vállalat telephelyén.
· Távolságilag, ha a kérelmező/ügyfél a dokumentumokat e-mailben, faxon, postai úton küldte el, a szerződést pedig ugyanazon a úton küldjük vissza a kérelmezőnek/ügyfélnek, ahogyan megkaptuk, feltéve, ha nem jelölt meg más megküldési módot.
2.2. A villamos energia-ellátási szerződés megkötése a hálózat üzemeltetővel / elosztó üzemeltetővel
Az ellátási szerződés megkötését követően a hálózat üzemeltető / elosztó üzemeltető részére el kell küldeni a hálózati/elosztási szerződés megkötésére vonatkozó kérelmet annak, amelyhez a villamos energia-ellátó létesítmény csatlakozik.
Az ellátási szerződést az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) online felületén, a posf.ro oldalon is megkötheted.

Mit tegyek, hogy ne maradjak áram nélkül, ha az ellátási szerződés lejárt, és a szolgáltató nem kívánja meghosszabbítani azt?

Az MVM FUTURE ENERGY TECHNOLOGY 30 nappal a szerződéses lejárta előtt értesítést küld neked a szolgáltatási szerződés határidejének a lejárásáról.
Így időd van arra, hogy megszervezd az új szolgáltatási szerződés megkötésére irányuló eljárást a versenypiacon választható szolgáltatókkal.
A jelenlegi szolgáltatóddal kötött ellátási szerződés megszűnése esetén a szerződés tárgyát képező fogyasztási helyet a te hálózati területeden illetékes Végső Szolgáltató (FUI – Furnizorul de Ultimă Instanță) fogja átvenni.